שישי 19 אפריל 2024

דעות - מאמרים

יש ויכוחים רבים מסביב לסוגיית הסכמי הממון. בחוץ לארץ, הסכמים אלו נחשבים לחלק בלתי נפרד מחיי הנישואין של זוגות רבים, אך משום מה, בחברה הישראלית הם עדיין נתפשים כאקט של חוסר אמון. הסכמי הממון נחתמים לפני הנישואין , ולכן הם נקראים גם הסכמי טרום נישואין, אם כי, במקרים בהם יש צורך בשלום בית, נחתמים הסכמים אלו גם במהלך הנישואין עצמם. למעשה, הסכם ממון הוא חוזה שנחתם בין בני זוג (גם אם הם מחליטים לא להתחתן ולחיות יחד כבני זוג ידועים בציבור), ובו מוסדרים ענייני הרכוש בניהם. ההסכם נועד להבטיח, כי במקרה של פרידה לא יהיו מחלוקות גדולות בעניין הרכוש והכספים בין בני הזוג.

כיצד יש לכתוב הסכם ממון וכיצד הופכים אותו לתקף?

כתיבת הסכם ממון צריכה להתבצע אצל עורך דין שמתמחה בדיני משפחה. רצוי להבין שכל עורך דין יכול לכתוב הסכם ממון, אך כדי שזכויות שני הצדדים ימומשו, וכדי להבטיח את טיבו של ההסכם, יש לערוך אותו כשורה. אם מדובר בבני זוג שאינם נשואים, ניתן לתת להסכם תוקף אצל עורך דין נוטריון, אך כאשר מדובר על בני זוג נשואים או בני זוג שעומדים להינשא, יש להביא את ההסכם לבית הדין לענייני משפחה או בית הדין הרבני כדי לתת להם תוקף. חשוב לדעת – אם לא תיתנו להסכם תוקף בבית הדין כנדרש, הוא שווה כקליפת השום. כאשר מדובר על ידועים בציבור, ההסכם בא לתוקף ממש עם חתימתו, אך ניתן לקחת אותו גם לבית הדין או לנוטריון.

זוגות מסוימים יטענו שחתימה על הסכם ממון מצביעה על חוסר אמון, האם זה נכון?

יש אנשים שטוענים כי חתימה על הסכם ממון מצביעה על חוסר אמון בין הצדדים, אך במרבית המקרים אין הדבר נכון. הסכם ממון נועד להסדיר ענייני כספים, כדי שהדברים יהיו ברורים בין בני הזוג לאורך הזוגיות שלהם. כך למשל, כאשר הזוג מסכים מראש כי הרכוש יחולק כך וכך, לא יהיו ויכוחים מיותרים על הנושא, מה גם, שכשהזוג בוחר לדון בנושא בשלב מוקדם של הזוגיות, כאשר הם הוגנים האחד עם השני, ההסכמים בדרך כלל מכבדים והוגנים כלפי שני הצדדים.

ומה לגבי הילדים? האם גם הם פונקציה בהסכמי הממון?

בהחלט כן. בהסכם הממון ניתן לדון בילדים משותפים, בתשלום מזונות, במשמורת ואף בהסדריי ראייה, זאת כדי למנוע מחלוקות מיותרות שקשורות בילדים, דבר שמונע ריבים מיותרים ומפח נפש לכולם.

לגזור ולשמור – דברים שחשוב לדעת על הסכם ממון

-          גם לאחר חתימת הסכם ממון ניתן לשנות את סעיפיו השונים (במידה והדבר נעשה בהסכמת שני הצדדים). השינוי יתבצע באמצעות חתימה על הסכם חדש שמשנה את ההסכם הקודם, לאחר מכן יש לאשר אותו.

-          רצוי לא להשאיר פתח למחלוקות ואף לנקוב בסכומים ברורים, כגון סכום המזונות המדויק שישולם עבור כל ילד, אחוז מדויק של רכוש בעסק או בבית וכדומה.

-          רצוי לעשות הפרדה מוחלטת בין רכוש שנצבר טרם הנישואין ורכוש שנצבר במהלך הנישואין, ולתת את הדעת בצורה ברורה לגבי נכס ששוויו גדל או עסק שצמח (הרווחים צומחים גם כן) ומאידך יש לתת את הדעת למצבים בהם אחד מבני הזוג שמחזיק בעסק, נקלע לחובות. 

אתר מרכז גישור merkaz-gishur.org.il מכיל מידע רב על הסכמי ממון, גישור משפחתי