שישי 29 מרס 2024

דעות - מאמרים

נשירת שיער היא תופעה פחות מדוברת אצל נשים, אך לא פחות כואבת. כ-30-40% מהנשים סובלות מהידלדלות הדרגתית של השיער שמביאה לחשיפת חלקים מהקרקפת. השיער הנשי אינו נושר ומותיר קרחות רחבות כמו אצל גברים, אלא מתבצע תהליך שבו נפגעת חלוקת תאי השערה, וכך השיער החזק והחיוני מתחלף בשיער דק וחלש.

מה גורם לנשירת השיער?

לנשירת שיער גורמים רבים, חלקם נמצאים בשליטתנו וחלקם לא, למשל גיל ותורשה המשפיעים על חוזק השיער ועל קצב הצמיחה. גורמים נוספים לנשירה:

·         בעיה באספקת הדם לקרקפת: ידוע כי מתח נפשי גורם לנשירת שיער. ההשפעה יכולה להיות תקופתית או ממושכת, אפילו למשך שנים ארוכות. הסיבה לכך היא שמתח נפשי, כמו גם כאבי גב וצוואר, עלולים לפגוע בזרימת הדם לקרקפת ולכן לפגוע בצמיחת השיער התקינה. לכל חובבות התסרוקות הגבוהות כדאי לדעת כי גם תסרוקות הדוקות מדי יכולות לפגוע בצמיחת השיער.

·         בעיות אחרות בעור הקרקפת: עור קרקפת שמן או יבש מדי, קשקשים, ספוריאזיס ומחלות עור אחרות עלולות להשפיע לרעה על צמיחת השיער.

·         השפעות הורמונליות: כחלק מהשינויים ההורמונליים שנשים עוברות בעקבות שימוש בגלולות, הריון, גיל המעבר, או סיבות אחרות, עלול להיגרם גם נזק לשיער. אחת הבעיות הנפוצות היא נשירת שיער המתרחשת כשלושה חודשים לאחר הלידה בעקבות הירידה החדה ברמת המינרלים בגוף בזמן הלידה. לעתים הנשירה נובעת מבעיות בבלוטת התריס, האחראית על ייצור הורמונים.

·         טיפולים כימיים לשיער: גם אתכן אמא הזהירה לא לגעת בשיער, לא לצבוע, לא לייבש, לא לסלסל ולא להחליק? ובכן, מתברר שהאזהרות הללו מבוססות. טיפולים כמו פן, צביעה, החלקה יפנית ואחרים פוגעים בעור הקרקפת ויוצרים בו צלקות תמידיות. כמובן שהנזק מצטבר ככל שמספר הטיפולים גדל ולכן מי שכל חייה נהנתה משיער יפה בזכות טיפולי יופי שונים עלולה להתחרט על כך בעתיד.

מה עושים עם זה?

אם לא מטפלים בבעיות השונות שמנינו למעלה, נשירת שיער עלולה להפוך למצב תמידי. אבל למזלנו ניתן לטפל במרבית הגורמים לנשירה. אם מבחינים שכמות השיער הנושר גדולה מהרגיל כדאי לפנות לרופא עור לאבחון: הרופא יבדוק את בריאות העור ויבחן גם השפעה של לחץ ומתח, של תרופות ושל התזונה על מצב השיער.

הטיפול הטוב ביותר הוא תמיד מניעה- כדאי להמנע או לפחות להפחית את כמות טיפולי השיער כגון צביעה, סלסול והחלקה. מומלץ גם לבחור בתסרוקת משוחררת ושיער פזור על פני איסוף קבוע של השיער. לא חייבים לחפוף את השיער כל יום, כיוון שכמות נשירת השיער ביום של חפיפה גדולה פי 3 לעומת יום שבו לא חופפים. לעומת זאת אחרי רחצה בים או בבריכה כדאי לחפוף, ואפשר גם למרוח על השיער קרם הגנה לפני הרחצה. תזונה עשירה בויטמינים ושתייה מרובה מסייעות לשיער בריא וחזק.

מעבר לכך, ניתן לטפל בנשירת שיער בהתאם למקור הבעיה: אם הבעיה היא בעור הקרקפת, ניתן להגביר את צריכת הויטמינים, ובייחוד ויטמין B. ניתן גם לקחת ויטמינים ותוספי תזונה לבריאות העור. גם במקרים של נשירה הנובעת מבעיות הורמונליות, ניתן להחזיר לגוף את האיזון ההורמונלי- שחשוב לא רק לבריאות השיער אלא לבריאות הגוף באופן כללי- באמצעות נטילת ויטמינים ותוספי תזונה.

תכשירי הזנה חיצוניים לשיער, במיוחד כאלה המכילים קרואטין, יכולים לסייע לחיזוק שיער שביר או דק מדי. במהלך הטיפולים מומלץ להמנע מביצוע טיפולים דרמטיים לשיער כמו סלסול, צביעה או החלקה ולהקפיד על תזונה עשירה בויטמינים.

המאמר בחסות נשירת שיער hair.org.il - הכל על התקרחות