חמישי 28 מרס 2024

דעות - מאמרים

ברית המילה נערכת בדרך כלל ביום השמיני ללידתו של התינוק, אבל ישנם מצבים, שבהם לא ניתן למול את התינוק מסיבות בריאותיות, ולכן יש צורך לדחות את הברית נדחית עד שהתינוק מוגדר כבריא. במאמר זה נביא חלק מהמקרים שבהם ברית המילה נדחית עקב חולי התינוק.

מקרה ראשון הוא חום גבוה בגופו של התינוק, כלומר מעל 37 מעלות. כשיש חום כזה בדרך כלל יש סיבה פנימית זיהומית המובילה להתפתחות החום. אחרי שהרופא יברר את סיבת החום, יעניק טיפול רפואי נדרש והתינוק יבריא ניתן יהיה למול את התינוק לאחר 7 ימים. במקרה שהתפתחות החום באה בעקבות חוסר בנוזלים בגוף התינוק יש לתת תוספת נוזלים ואז ניתן למול אותו ברגע שמרגיש טוב יותר.

משקל התינוק  צריך להיות לפחות 2.5 ק"ג אך לא פחות חשוב הוא גיל ההריון שלו שצריך להיות לאחר 37 שבועות הריון, אחרת התינוק מוגדר כפג גם אם משקלו יהיה גבוה מהנ"ל. אם התינוק נולד בזמן ואינו פג, ניתן למול אותו גם אם משקלו מעט מתחת ל2.5 ק"ג. תינוק שנולד פג, קרי: לפני השבוע ה-37 להריון לא ניתן למול אותו גם אם משקלו גבוה מ 2.5 ק"ג. ממתינים לו עד שיגדל ורק אז מלים אותו, וזאת מאחר ופגים חשופים יותר למחלות זיהומיות, חוסר איזון בחום גופם, מערכת עצבים לא בשלה וחוסר בשלות גם של הריאות והלב. בדרך כלל ממתינים שבעה ימים אחרי שהתינוק יוצא מהאינקובטור ורק אז מלים אותו.

יש פעמים שבהם התינוק בולע ממי השפיר במהלך הלידה, ואז מפתח קשיי נשימה. גם מצב זה מצריך לעיתים לדחות את הברית עד שהתינוק ישוב לאיתנו. חשוב לציין, שבאופן כללי, הפרעות במערכת הנשימה של התינוק, מומים לבביים או מומים בריאות וכן חוסר באספקת חמצן לרקמות – כל אלו מהווים סיבה לדחיית ברית המילה.

תינוק שנאלץ לקבל טיפול אנטיביוטי עקב דלקת עיניים או באיבר אחר, יש לדחות את ברית המילה עד הבראתו.

הסיבה המוכרת ביותר לדחיית ברית מילה היא כמובן צהבת יילודים. מקרה זה מטלטל הורים רבים עד הדקה האחרונה לפני הברית, שאינם יודעים אם תתקיים ברית מילה בזמנה או לא. יש שני סוגים של צהבת יילודים: צהבת פיזיולוגית וצהבת פתולוגית. הצהבת נגרמת עקב פירוק של כדוריות הדם האדומות והצטברות הבילירובין בדם כתוצאה מכך. הכבד של התינוק לא בשל דיו כדי להוציא החוצה את כמויות הבילירובין מהגוף, והצטברות זו בגוף גורמת לצבע הצהוב . יש לערוך לתינוק בדיקות בילירובין מידי יום כדי לקבוע את רמתו בדם והאם ניתן יהיה לבצע את הברית במועדה או לדחותה.

לאחר שהתברר סוג הצהבת ע"י רופא הילדים, והמוהל בחן את מראה העור של התינוק, מקובל לערוך ברית מילה במידה והצהבת אינה עולה על 12 מ"ג ושהיא לא מתנדנדת. אם זו בצהבת פתולוגית או שמדד הבילירובין הגיע ל-18 מ"ג, יש לחכות שבעה ימים מיום שהצהבת ירדה ורק אז למול את התינוק.