שישי 29 מרס 2024

... מאמרים וטורי דעה

המלצת היום

אבנים בכליות ובשלפוחית השתן

כיצד מתפטרים מאבנים בכליות ובשלפוחית השתן ללא ניתוח?

ניתוח הגורמים המשפיעים על תאריך בחירות 2009 לכנסת.

בחירות

הציבוריות הישראלית בכלל והפרשנים בתקשורת בפרט עסוקים זה תקופה בניחוש תאריך הבחירות הקרובות לכנסת במקום המיועד בשנת 2009. חלק מההימורים על סוף 2007 וחלקם על מהלך 2008 - כולם טעות ויש עדין לכוון לשנת 2009.

ניתוח המפה הפוליטית והאינטרסים השונים (המפלגות והאישים המרכיבים את הכנסת והממשלה בפרט), מצביעים כי בחירות לכנסת לא יתקיימו לפני 2009 ומכאן שבמועדן. קביעת תאריך מדויק קשה ותלויה באירועים נקודתים כגון חגים, ימי זיכרון והתנהלות פוליטית אישית הקשה מאוד לחיזוי.

ניתוח הגורמים המשפיעים על תאריך בחירות 2009

א. הרכב הממשלה ויציבותה תלוים, ראש וראשון בראש הממשלה. זה האחרון סובל מתדמית ציבורית גרועה ומכאן שהסקרים מנבאים לו ולמפלגה שהוא מוביל תבוסה יחסית בבחירות. לכן, תוכנית הפעולה של אולמרט תהיה לדחות את הבחירות עד כמה שניתן. מתוך תקווה שהזמן יעשה את שלו ותדמיתו תלך ותשתפר (מה שאכן מתרחש בפועל, מאז סוף מלחמת לבנון השנייה), דו"ח ויינוגרד ימשיך להשתהות ופרסומו המאוחר (במהלך 2008) יקהה מאוד את העוקץ שלו ובכל מקרה תידרש תקופת התאוששות נוספת ורצוי לתוך 2009. בנוסף ישנה תמיד את התקווה לאירוע פוליטי\מדיני כזה שישנה את התמונה לחלוטין.

ב. השותף המרכזי בממשלה, מפלגת העבודה ובראשה אהוד ברק, סובל מבעיות תדמית ומשבר כלכלי וניהולי עמוק. ברק האיש עצמו מנתח את מצבו כדורש שיקום תדמיתי ציבורי וחוזה תהליך מואץ של התחזקות עם הצלחתו בתפקיד שר הביטחון. תהליך זה, שכבר אפשר לחוש בתוצאות שלו, יימשך עוד תקופה ולפחות עד אמצע 2008 לא יבקש ברק לפרוש ממשרד הביטחון. מפלגת העבודה עצמה, נמצאת בתהליך ריסוק פנימי וחוסר יכולת לקבל החלטות משמעותיות שבראשן פרישה מהממשלה והליכה לבחירות לפני מועדן בשנת 2009. לפיכך, הגוף הפוליטי המרכזי השותף לממשלה ובפרט העומד בראשו אינם מסוגלים לייצר מהלך של פרישה וניהול מערכת בחירות בעתיד הקרוב ובודאי של לפני 2009.

ג. שותף מרכזי נוסף, הנו מפלגת קדימה. בחירות עבור אנשי קדימה אינם מהלך רצוי בתקופה הקרובה, היות ותשתית המפלגה בשטח עדין נמצאת בתהליך של בניה (תהליך מתקדם, אך שטרם הושלם). כמו כן, חברי ההנהגה הפוליטית שלה כלבני, מופז ואחרים לא ששים ליזום התמודדות פנימית שבה כוחם אינו מובטח כלל וכוחה של קדימה כמפלגה בבחירות אף הוא לוט בערפל.

ד. ש"ס, ישראל ביתנו והגמלאים, שותפים זוטרים לממשלה, לא ייזמו תהליך הקדמת בחירות ממועדן ב- 2009 - אלא אם כן יידחקו לקיר במהלך מדיני כזה או אחר. שום מהלך אחר לא יגרום להם לפרישה מרצון. מפלגות אלו נהנות מקרבה לשלטון - עבור שכבת ההנהגה ובפרט עבור שכבת הפעילים שלהן. 

לסיכום, בחירות במדינת ישראל אינן צפויות להיערך לפני 2009 וסביר להניח שלא לפני אפריל-מאי וזאת בהתבסס על הסמיכות לבחירות המקומיות שיערכו במהלך נובמבר 2008 ויידרשו תקופת התאוששות לוגיסטית של כמה חודשים לפני מוכנות לניהול מערכת בחירות ארצית נוספת.