שישי 29 מרס 2024

דעות - מאמרים

התמכרות לתרופות-בדומה להתמכרות לסמים ואלכוהול- הינה תופעה קשה הן מבחינה פיזית והן מבחינה חברתית. ההבדל העיקרי עם התמכרות לתרופות היא ההתמכרות "החוקית"- התרופות ניתנות תחילה מסיבה רפואית מוצדקת ולאחר מכן מתפתחת תופעה של התמכרות והמשך שימוש הרבה מעבר לנדרש. 

הגישה לתרופות הללו הינה קלה ביותר, וישנו גם פרסום רב לשימוש בתרופות באמצעי הפרסום. התופעה הינה נפוצה יחסית- 7% מהאוכלוסיה מכורים לסוג מסויים של תרופה.

מהן האפשרויות השונות לגמילה מהתמכרות לתרופות?

דבר ראשון, יש להבין כי מדובר בבעיה משולבת- יש פן פיזי ופן נפשי להתמכרות לתרופות. יש צורך להגיע למצב של גמילה ולאחר מכן להתמיד בה. המטרה החשובה ביותר בכל טיפול בגמילה הוא קודם כל מניעה. לאחר מכן יש צורך בתהליך שיקום ארוך ויסודי שיכלול טיפול בפן הפיזי והנפשי. יש גם מקרי התמכרות שיש צורך לנקות את החולה משאריות התרופה בגופו שכן היא מסוכנת ממש לבריאותו ורק לאחר מכן יש להתחיל בתהליך גמילה מסודר.

ישנן מסגרות שונות המסייעות לגמילה מתרופות ואלה כוללות מסגרות המופעלות על-ידי הרשויות, וישנן מסגרות חברתיות או פרטיות. בכולן משתמשים בעקרונות דומים. ההבדל העיקרי בין המסגרות השונות הוא הפן הכללי והגישה אליהן.

בתחום המסגרות, יש מסגרות הכוללות אישפוז או שהייה במתקן גמילה ויש מסגרות שהן על בסיס השתתפותי יום-יומי או שבועי ואין צורך להתאשפז בהן. במסגרות אלה ישנה תכנית המחייבת את הנגמל להשתתפות אטקיבית. השתתפות זו כוללת בעיקר סוג של טיפול פסיכולוגי, הן במסגרת קבוצתית והן במסגרת אישית עם יועץ/מנחה או מטפל מוסמך. פה המקום לציין את המסגרות החברתיות- כדוגמאת מכורים אנונימיים, בהם המשתתפים לוקחים חלק בגמילה שלהם ושל נגמלים נוספים. הצלחת הגמילה תלויה בהשתתפות האקטיבית והרצון הכנה של הנגמל.

במסגרת הטיפול הפסיכולוגי- דגש חשוב מושם על  שינוי התנהגותי וכן על הסיבה בגינה התמכר הנגמל מלכתחילה. אם לא מושם דגש על גורמים פסיכולוגים התורמים להתפתחות ההתכמרות, סיכויי ההצלחה של הגמילה אפסיים ממש. השיטות הפסיכולוגיות הן המפתח להצלחת תהליך הגמילה ברוב המכריע של המקרים.

שיטות נוספות בהן ניתן להשתמש כוללות שימוש בתחליפי תרופה, שישיגו את האפקט הרצוי תחילה. המטרה של שיטה זו היא להפחית מתופעות הלוואי הפיזיות הקשורות בגמילה מהתרופה. בתהליך הדרגתי תחליף התרופה יופסק דבר המסייע בתהליך הגמילה. לעיתים משתמשים בחוסם-תרופה, כמו שעושים לעיתים למכורים לאלכוהול. מטרת השימוש בחוסם התרופה היא שתגרמנה למנסה להיגמל תופעות לוואי כאלה לא רצויות לאחר השימוש בתרופה אליה הוא מכור, שהוא יעדיף להפסיק להשתמש בתרופה. חשוב לציין כי השימוש בסוג תרופות אלה עלול להיות מסוכן, ולכן יש להתייעץ עם רופא תחילה.

ניתן גם להתשמש בשיטות הוליסטיות שונות להקל על תופעות הלוואי הקשורות בגמילה, כגון אקופנקטורה וכדומה. יש לזכור כי שיטות אלה רק מסייעות בתהליך הגמילה. הן אינן גומלות את החולה.

מידע נוסף באתר www.גמילה.co.il - כל המידע על התמכרויות ואפשרויות גמילה