חמישי 28 מרס 2024

דעות - מאמרים

בית משפט השלום בקרית גת גזר בימים אלה עונש מאסר בפועל של 15 חודשים על תושב אשקלון, שהטיח בקיר גורת כלבים והרג אותה, ואף היכה כלבה אחרת.

זו הסנונית הראשונה המבשרת על הצלחת פעילות מאומצת שניהל משרדנו במשך שנים, על מנת שיוחמר רף הענישה בעבירות הנוגעות להתעללות בחיות, באופן שיוטלו יותר מאסרים בפועל וקנסות כספיים גבוהים לטובת הקרן למען בעלי חיים.

התעללות בבעלי חיים הפכה לרעה חולה במקומותינו. פעם אחר פעם מתבצעות התעללויות קשות בבעלי חיים. למשטרת ישראל אף ידוע על מקומות מסויימים, בהם מתבצעים מעשים אלה מידי יום ביומו, כמעשי "בילוי" של שעות הפנאי.

חדשות לבקרים מפורסמים מקרים המחרידים את הלב ומזעזעים את אמות הסיפים, כדוגמת:

שלושה תלמידים בני 15 ממוסד חינוכי באזור השרון נעצרו בחשד שהתעללו קשות בחתולה וגרמו למותה. הם הטביעו אותה, הטיחו בקיר ותלו על חבל;
כלבלב קטן וחסר ישע נתפס בידיהם האכזריות של נערים. הם כרכו חוט סביב צווארו, גררו אותו אחריהם, היכו אותו מכות קשות, בעטו בכל חלקי גופו, העיפו אותו באוויר והטיחו אותו בחוזקה בחומת אבנים. כשגופו מרוסק, פצוע ומבוהל, הצליח הכלבלב, בכוחותיו האחרונים, לגרור עצמו ולהתחבא בתוך צינור בטון. הנערים לא הירפו. הם איתרו את הכלבלב האומלל, והפצוע אנוש, רועד בתוך צינור הבטון, סתמו את שני צידי הצינור בעיתונים וקרטון והציתו אותם. יצר ההישרדות של הכלבלב המסכן גרם לו להמשיך להילחם על חייו. הוא הצליח לברוח ממלכודת האש ופרץ החוצה כשהוא עולה בלהבות. לאחר ייסורי תופת כילתה אותו האש, והכלבלב הקטן נותר גוש פחם דומם ;
צעיר שיסה את כלבו בחתול חסר ישע, עד למותו של החתול, אשר ניסה "להיבלע" בקיר כדי להציל עצמו, כמובן ללא כל סיכוי לכך ;
צעירים השליכו גורי חתולים וגורי כלבים, חיים, למדורות אש. הגורים המסכנים צווחו מכאב ונשרפו למוות באכזריות ;
ציידים קשי לב רדפו אחרי צבאים באמצעות טרקטורונים גדולים, כיתרו את החיות המבועתות, דלקו אחריהן ודרסו אותן למוות;
אנשים שיסו כלבים זה בזה בקרבות כלבים אכזריים ביותר, המסתיימים בפציעות איומות ובמקרים רבים במוות מחריד.

ומדובר בדוגמאות בלבד.

לא פחות מחרידה העובדה, כי עבריינים שהובאו לדין – באותם מקרים מועטים שהוגשו כתבי אישום – זכו לעונשים קלים ביותר ביחס לעבירות החמורות שביצעו. לרוב העונשים הינם קנסות מגוחכים ועונשי מאסר על תנאי.

לצורך ההדגמה:
אדם שהשליך את כלבו מחלון הקומה הרביעית, והרג את הכלב האומלל, נדון לקנס של 300 ₪ ;
אדם שקשר בחבל כלב לרכבו, וגרר אותו על הכביש תוך פציעתו בכל חלקי גופו, נדון ל- 3 חודשי מאסר על תנאי ;
אדם שתלה את כלבו על עץ, שיסף את קנה נשימתו ודקר אותו בגופו ובראשו, נדון ל- 6 חודשי מאסר על תנאי ;
אדם שהורשע בכך שהרג 5 חתולים חסרי ישע, לאחר התעללות קשה, בדרך של ריצוץ ראשיהם באבנים ובעיטות בכל חלקי גופם, נדון לעבודות שירות לתועלת הציבור וקנס של -.2,500 ש"ח. (יצויין, כי במקרה זה הפחית בית המשפט המחוזי את העונש שקבע בית משפט השלום : 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, 12 חודשי מאסר על תנאי וקנס של -. 10,000 ש"ח).

משרדנו ניהל פעילות מאומצת להחמרת הענישה, וטען, כי שומה על בתי המשפט למגר את התופעה באמצעות העלאת רמת הענישה למתעללים בבעלי חיים, באופן דראסטי, תוך הטלת עונשי מאסר ממושכים בפועל בנוסף, לקנסות כבדים.

בפנייתנו ליועץ המשפטי לממשלה, הפנה משרדנו לענישה הקיימת ברחבי העולם על התעללות בבעלי חיים.

כך למשל, בניו-יורק הורשעה נערה בת 14 שפרצה לבית וצלתה בתנור, בחום של 260 מעלות, את גורת החתולים שמצאה בבית. החתולה האומללה יללה באימה, שרטה את דלת התנור בניסיון להימלט ממנו, אך לשווא. היא מצאה את מותה בייסורים. על הנערה בת ה- 14 נגזרו 18 חודשי מאסר בפועל. בארה"ב העונש על קרבות כלבים הינו עד 10 שנות מאסר בפועל, וקנס כספי של -. 150,000 דולר. כך, טען משרדנו, כי אין כל טעם מדוע בישראל הנאורה והמפותחת "יזכה" המתעלל בבעלי חיים בעונש של קנס כספי של מאות ש"ח, ו"במקרה הטוב" במאסר על תנאי.

היועץ המשפטי לממשלה הודיע למשרדנו, בעקבות פניותינו החוזרות אליו, כי החליט לאמץ את מסקנות הוועדה הבינמשרדית בדבר האמצעים להגברת האכיפה והחמרת הענישה בעבירות ההתעללות בבעלי חיים. עוד הודיע היועמ"ש למשרדנו, כי מינה פרקליטה מפרקליטות המדינה , אשר תרכז את הטיפול בנושא ותהא אמונה על יישום ההמלצות.

ואכן, לאחר אימוץ המלצות הועדה האמורה, פורסמו הנחיות היועמ"ש, המקבלות את עמדת משרדנו.

משרדנו המשיך לעקוב אחר הענישה שהטילו בתי המשפט במקרים של התעללות בבעלי חיים.

לאחר הדברים האלה, ניתן פסק דין על ידי בית משפט השלום בעכו, לפיו נגזר עונש של 200 שעות שירות למען הציבור על אדם שהורשע בכך שקשר כלב עזוב לרכבו וגרר אותו למזבלה, מרחק מאות מטרים בנסיעה. על פי כתב האישום, כתוצאה מגרירת הכלב נפצע הכלב ונחבל קשה, באופן שנגרמו לו נמק באזור החזה, שיתוק ברגליים האחוריות ופצעים מדממים על גופו. וטרינר נאלץ להמית את הכלב האומלל המתת חסד כתוצאה מפגיעותיו. 200 שעות השל"צ נגזרו על המורשע בנוסף לחצי שנת מאסר על תנאי וקנס של 3,000 ₪, אשר אף הם מהווים עונש קל ביותר. זאת, על אף שהנאשם הודה בביצוע המעשים נשוא כתב האישום, ולמרות שהעונש המקסימלי הנקוב בחוק על עבירת התעללות בבעלי חיים הינו 3 שנות מאסר.

משרדנו אף הגיש תלונה לנציב תלונות הציבור על שופטים, שופט בימ"ש העליון (בדימוס) ריבלין, נגד שופט ביהמ"ש בעכו שנתן את גזר הדין האמור.

בתלונתנו נגד השופט הנכבד, טען משרדנו, כי היכולת לחסום כל רגש אל מול חיה פצועה ולגרור אותה באכזריות, מלמדים על קהות רגשות שעלולה להיות מופנית גם כלפי בני אנוש או בעלי חיים נוספים. סיכון בטחון הציבור הינו גם סיכון הערכים המוגנים לציבור, ובהם הערכים הבאים להגן על כל מי שנשמת חיים באפו, גם אם אינו בן אנוש. חברה מתוקנת נמדדת לא רק ביחסה אל בני האדם, אלא גם ביחסה אל בעלי החיים. כך, טען משרדנו, כי בפסק הדין יש משום מתן הצדקה לביצוע ההתעללות (שהרי לגרסתו של השופט שנתן את פסק הדין, ציד בעלי חיים מותר על פי חוק במדינת ישראל, ולכן לא החמיר בענישה על ההתעללות באותו כלב............).
פסק הדין שניתן בימים אלה, הגוזר 15 חודשי מאסר בפועל על מי שהתעלל בגורי כלבים – מסמן את תחילת שינוי המגמה. ההחמרה בענישה נובעת מהצורך להגן על כל יצור אשר רוח חיים באפו, ובוודאי על יצורים חלשים, חסרי ישע, הזקוקים להגנה. מעבר לכך, ההגנה על בעלי חיים הינה ערכית וחינוכית – מיגור האכזריות וקהות החושים. התעללות בבעלי חיים אינה רק פגיעה איומה בבעלי חיים אומללים, אלא מחקרים שונים קובעים, כי במרבית המקרים מתעללים בבעלי חיים יהיו אלימים גם כלפי בני אדם. מי שרוכש את מידת האכזריות – סופו שיפגע בבני אדם.
יש לקוות, שבתי המשפט הנכבדים יוסיפו להחמיר בענישת המתעללים, ויזעקו את זעקת בעלי החיים המתעללים.

עורכי הדין ורד כהן ורענן בר - און, ממשרד בר - און, כהן, עורכי - דין, אשר דורג, כולל בשנת 2015, כמשרד מוביל בישראל בעריכת דין , ובכלל כך בתחום הליטיגציה – התדיינות בבית המשפט (מובילים בולטים), דיני משפחה ודיני ביטוח ונזיקין , כולל רשלנות רפואית. www.Bar-OnCohen.co.il

מאת עורכי הדין ורד כהן ורענן בר – און, שותפים במשרד בר – און , כהן , עורכי – דין