בזמן שהדמוקרטיה הישראלית נלחמת על חייה, המרכז הפוליטי בוחר לשתף פעולה עם מהלכים שמערערים את יסודותיה. יאיר לפיד, ראש האופוזיציה, לא רק שותק - הוא מצביע בעד בנושאים כמו הדחת חבר כנסת ערבי או סיפוח שטחי יהודה ושומרון, המכרסמים תחת יסודות המשטר ומוסדותיו הדמוקרטיים. יש עתיד? אולי לא לדמוקרטיה.
לפיד, האיש שדיבר על "שומרי הסף", בחר להיות שותף למהלכים שמערערים את יסודות הדמוקרטיה. המרכז הפוליטי, שאמור להגן על השיטה, הפך למשתף פעולה של האגפים הקיצוניים בחברה ובפוליטיקה הישראלית. אותו יאיר לפיד שטוען שהסיבה להקמת יש עתיד היא, כי "בדיוק בגלל זה צריך מרכז. אחרת רק הקיצונים ינהלו את הדיון "[1].
אולי הגיע הזמן לשאול: האם יש עתיד לדמוקרטיה, כשגם יש עתיד כבר לא שם?
יש עתיד ולפיד - פוליטיקה של סקרים והצבעות אנטי דמוקרטיות, במסווה של ביטחון, מגמה?
פוליטיקה של סקרים: לפיד משנה עמדות לפי הרוח
אחת הביקורות המרכזיות כלפי יאיר לפיד ויש עתיד היא חוסר העקביות האידיאולוגית - לא מתוך התפתחות רעיונית, אלא מתוך חישוב פוליטי קר. לפיד, כך נטען, משנה את עמדותיו בהתאם למצבו בסקרים ולניסיון מתמיד לאזן בין קהלים ימניים, חילוניים, ליברליים ומסורתיים. במהלך השנים האחרונות, לפיד עצמו התייחס לכך במפורש: "יש דבר שתמיד מפתיע אותי… כשאנשים אומרים: 'אמרת בעבר', אני יושב מולך, תשאל אותי מה קורה היום" – יאיר לפיד, ראיון לעמית סגל [2].
המשפט הזה, שנאמר כביכול בתמימות, חושף את עקרון הפעולה של לפיד: ההווה חשוב מהעבר, והעמדה הנוכחית גמישה בהתאם לנסיבות.
במרץ 2024, לאחר שנבחר מחדש לראשות יש עתיד בהפרש זעום, לפיד שינה את הטון: "אנחנו נעבוד עם בני וגדי, עם ליברמן, עם השמאל ועם הליכודניקים שכבר לא יכולים לשאת את הקיצוניות" – מתוך נאום בפריימריז, 28.3.202 [3].
המסר: ניסיון לאחד קהלים מכל קצוות הקשת – גם במחיר של טשטוש עמדות. באותו נאום הוסיף: "אנחנו צריכים ממשלה אחרת, שתשנה את סדרי העדיפויות, תעיף מחיינו את הקיצונים ותתחיל לנהל את העסק כמו שצריך" [3].
גם בעבר, לפיד הבהיר את גישתו הפוליטית ככזו שאינה מחויבת לאידיאולוגיה נוקשה: "פוליטיקה יכולה להיות הכי מכוערת ומושחתת, או שהיא יכולה להיות מנוע של תקווה ושינוי" [2].
הפרשן הפוליטי יוסי ורטר סיכם זאת כך: "לפיד הוא פוליטיקאי של מיקוד קבוצות. הוא לא שואל מה נכון – הוא שואל מה עובד" [4].
מגמה של החלשות תמיכה בנושאים דמוקרטיים, פירוט הצבעות יש עתיד בנושאים דמוקרטיים (2020–2025)
נראה כי יש עתיד, בהובלת יאיר לפיד, מנהלת פוליטיקה של סקרים ומשנה עמדות לפי הרוח. לפיד ויש עתיד נעים בין עמדות - לא מתוך אידיאולוגיה, אלא מתוך אסטרטגיה. כך שבפועל ובסקירה היסטורית, נראה שמגמת התמיכה של יש עתיד במוסדות הדמוקרטיים נחלשת והולכת עם השנים. לראיה, רשימה חלקית של הצבעות הסיעה בכנסת מאז 2020 ובנושאים מהותיים לאופי המשטר ויציבות מוסדותיו.
הצבעות שחיזקו את הדמוקרטיה:
- 2020 | התנגדות לסעיף ההתגברות.
- 2021 | תמיכה בתקציב למגזר הערבי.
- 2022 | התנגדות לחוק צנזורה.
הצבעות שפגעו בדמוקרטיה:
- 2023 | הימנעות מהצבעה על מינוי שופטים.
- 2024 | תמיכה בהדחת ח"כ עודה.
- 2025 | תמיכה חלקית בסיפוח חד-צדדי.
מסביר פרופ' דני פליק, בראיון לעיתון הארץ: "הדמוקרטיה הליברלית בישראל נמצאת תחת מתקפה. לא רק מצד הממשלה, אלא גם בגלל חולשת האופוזיציה, שאינה מצליחה להציע אלטרנטיבה רעיונית ברורה" [5]. לאחרונה, מגמת ההצבעות של יש עתיד, הולכת ומקצינה.
הדחת איימן עודה – מהלך אנטי-דמוקרטי במסווה של ביטחון
ב-5 ביולי 2025, לפיד הודיע כי יתמוך בהצעת הקואליציה להדיח את ח"כ איימן עודה בעקבות התבטאות שנויה במחלוקת: "אני תומך בהדחת חבר הכנסת איימן עודה בגלל סדרת התבטאויות בלתי נסלחות" - יאיר לפיד, בטור בעיתון הארץ 10.7.25 [1]. ועל זאת, היועצת המשפטית לכנסת הזהירה: "עולה ספק אם ההתבטאות הזאת עונה על המבחן שעניינו תמיכה במאבק חמוש של ארגון טרור" [6] והעיתונאי עינב שיף תקף את המהלך: "לפיד יודע שחוק ההדחה… הוא חטא חמור… לא מפריע לו שהצעת ההדחה עלובה ומבוססת על התבטאות אחת" [7].
גם פה בטור "מקרה מבחן לדמוקרטיה הישראלית", הזהרנו מפני הנזק למוסדות הדמוקרטיים ועל כך שלפיד מזהיר מפני "מדרון חלקלק" אבל מחליק בו בעצמו.
תמיכה בסיפוח – המרכז מצביע עם הימין הקיצוני
ב-21 ליולי 7.2025, חלק מחברי יש עתיד הצביעו בעד הצעת חוק ממשלתית להחלת ריבונות ישראלית על אזורים נרחבים ביהודה ושומרון. אף שלפיד עצמו לא נכח בהצבעה, הוא לא הוביל התנגדות פומבית.
רק חודשים קודם לכן, בכנס "אסטרטגיה של תקווה", לפיד הזהיר: "בגלל הזיות הסיפוח והחזרה לעזה של האגף המשיחי, המלחמה נמשכת וזה רע למדינת ישראל" [8].
הפער בין ההצהרות לבין ההצבעות בפועל מעיד על חוסר עקביות, או גרוע מכך – על שיתוף פעולה טקטי עם מגמות אנטי-דמוקרטיות. מומחים מזהירים כי סיפוח חד-צדדי ללא מתן זכויות שוות לפלסטינים עלול להוביל לדמוקרטיה אתנית או למדינה דו-לאומית לא שוויונית [9]. אפילו חברתו לסיעה ח"כ אורנה ברביבאי (יש עתיד) אמרה כי "הצבעתי בעד מתוך תחושת אחריות ביטחונית, אך אני מבינה את הביקורת" [10].
ניתוח בשלוש תיאוריות, שלוש פגיעות
גם בניתוח תיאוריות מדע המדינה, לטענה כי יש עתיד פוגעת ביסודות המשטר הדמוקרטי ובמוסדותיו, יש גיבוי.
1. הדמוקרטיה ההליכית (Procedural Democracy)
הדחת ח"כ על בסיס פוליטי מערערת את הלגיטימציה של הכנסת בישראל וכפי שמסביר תומאס קארות'רס: "מנהיגים אנטי-דמוקרטיים משתמשים בכלים חוקיים כדי לפרק את הדמוקרטיה מבפנים" [11].
2. האופוזיציה הליברלית
לפיד, כראש האופוזיציה, נכשל בתפקידו כבלם מוסדי במרחב הפוליטי הישראלי. מסבירים הגרד וקאופמן: "כאשר האופוזיציה נחלשת או משתפת פעולה, מתאפשרת שחיקה הדרגתית של מוסדות דמוקרטיים" [12].
3. ההסכמה הדמוקרטית (Democratic Consensus)
שיתוף פעולה של המרכז עם הקצוות מחליש את ההסכמה הציבורית במרחב הציבורי הישראלי. גם פה מסבירים הגרד וקאופמן: "הקיטוב הפוליטי והשליטה של הרשות המבצעת על המחוקקת הם מנגנונים מרכזיים בשחיקה דמוקרטית" [12].
יש עתיד – אבל לא לדמוקרטיה
יאיר לפיד, האיש שדיבר על "שומרי הסף", בחר להיות שותף למהלכים שמערערים את יסודות הדמוקרטיה. המרכז הפוליטי, שלפיד ייסד במטרה להגן על השיטה, הפך למשתף פעולה. אולי הגיע הזמן לשאול: האם יש עתיד לדמוקרטיה, כשגם יש עתיד כבר לא שם?
מקורות
- [1], יאיר לפיד, הארץ, 10 יולי 2025.
- [2]: פגוש את העיתונות, קשת 12, יולי 2025.
- [3]: חוות דעת היועמ"ש לכנסת, יולי 2025.
- [4]: יוסי ורטר, הארץ, 2022.
- [5]: פרופ' דני פילק, הארץ, 12.2.2023
- [6]: עמוד ועדת הכנסת – הדחת ח"כ איימן עודה, הכנסת. 30.6.25.
- [7]: עינב שיף, Ynet, יולי 2025.
- [8]: אמיר אטינגר, ישראל היום, 21.11.2024.
- [9]: אורנה ברביבאי, גלי צה"ל, 2025.
- [10]: נועה שוסטרמן, וואלה דעות, מרץ 2023.
- [11]: Thomas Carothers, Carnegie Endowment, 2022.
- [12]: Haggard & Kaufman, Journal of Democracy, 2021.
- [13]: פרופ' דני פילק, הארץ, 2025.